Fjällröding

Fjällröding

Ingredienser

Citronett

  • 2 msk citron, pressad
  • 1 tsk citronskal, rivet
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1,5 krm svartpeppar, nymalen

Surdegskrutong

  • Levain (ljust surdegsbröd), 1/4 till 4 port
  • 2 msk olivolja
  • 4 krm havssalt

Balsamicoreduktion

  • 1 dl lagrad balsamvinäger
  • 1 dl socker

Kantareller med bönor

  • 400 g kantareller, rensade
  • 400 g brytbönor
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 100 g smör
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 msk salt till att koka bönorna
  • flingsalt
  • vitpeppar, på kvarn
  • Röding
  • 4 rödingfiléer
  • 2 krm salt
  • 2 msk rapsolja
  • vitpeppar, från kvarn

Gör så här

Citronett

  • Vispa ihop citronsaft, skal och senap. Vispa ner oljan i en fin stråle, smaka av med salt och peppar.

Surdegskrutong

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skiva 4 stora tunna skivor av Levainen. Lägg skivorna på ett ugnsgaller.
  • Salta med flingsalt och ringla olivolja på brödet.
  • Sätt in brödet i ugnen i 5-10 minuter.

Balsamicoreduktion 

  • Lägg balsamvinäger och socker i en kastrull. Koka upp och låt koka några minuter.
  • Häll upp i skål och låt svalna.

Kantareller med bönor 

  • Sätt på en kastrull med vatten, tillsätt saltet.
  • Dela bönorna i 3-4 cm stora bitar. Lägg ner bönorna i det kokande vattnet och låt koka i ca 3 minuter.
  • Häll av bönorna i ett durkslag och låt svalna.
  • Dela eventuellt kantarellerna i mindre bitar.
  • Hätta upp en stor gjutjärnspanna tillsätt oljan och hälften av smöret, vänta tills smöret ”tystnat” och lägg sedan i kantarellerna. Låt steka någon minut, tillsätt sedan schalottenlöken. Stek kantarellerna gyllenbruna, salta och peppra.

Röding :

  • Kontrollera att alla ben är borta. Skär bort lite i varje enda på filéerna (skär lite diagonalt) dela sedan varje filé på mitten (skär lite diagonalt).
  • Salta filéerna på båda sidorna.
  • Hätta upp en gjutjärnspanna ordentligt, tillsätt rapsoljan och lite salt. Stek filéerna med skinnsidan neråt, låt de ligga ganska länge, de ska bli ”gyllensvarta”.
  • Salta och peppra. Vänd filéerna och låt steka 20 sekunder på köttsidan.
  • Lägg filéerna på en långpanna.

Vid servering: 

  • Lägg in filéerna i ugnen på 200 grader.
  • Värm kantarellerna och blanda i bönorna.
  • Lägg kantarellblandningen på varsin krutong och lägg den på tallriken. Rippla lite av balsamico reduktionen över svampen.
  • Lägg även filéerna på tallriken och servera citronetten i varsin liten skål på tallriken